maanantai 30. tammikuuta 2012

Ilmaston muutos – kuka tarvitsee?

Ilmaston muutoksen sanotaan johtuvan fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Fossiiliset polttoaineet tuottavat palaessaan ilmakehään hiilidioksidia ja on todettu, että auringon valo pääsee ilmakehän läpi sisälle, mutta ei pääse heijastumaan maasta takaisin avaruuteen ja tästä aiheutuu kasvihuoneilmiö. Tosin esimerkiksi puun, rypsiöljyn ja etanolin polttamisesta vapautuu vastaavassa määrin hiilidioksidia. Kyse on siitä, että kuvitellaan, että luonto käyttää saman määrän hiilidioksidia uusia kasveja kasvatettaessa – siksi hiilineutraali.

Maapallon fossiilisten polttoaineiden varastot maaperässä ovat vähenemässä ja ne ovat jakautuneet siten, että suurin osa on Lähi-Idässä tai Venäjällä. Länsimaiden (Eurooppa ja USA) ja Kiinan on ostettava polttoaineensa maista, jotka ovat monessa suhteessa hankalia.

Useissa tuottajamaissa uskontona on islam. Tämä aiheuttaa päänsärkyä Yhdysvaltojen ”kiihko” kristittyjen parissa. Pääomien siirtymistä islamilaisiin maihin ei katsella suopein silmin, mutta jos saataisiin aikaan riippumattomuus öljystä, niin sitten … Näille ihmisille ilmaston muutos on taivaan lahja. Kehittämällä korvaavaa energiateknologiaa, päästään eroon riippuvuudesta vääräuskoisiin.

Taloudellisessa mielessä Eurooppa ja USA elävät yli varojen. Tuotteet ostetaan Kiinasta ja muista kehittyvistä maista käytännöllisesti katsoen velaksi. Jokainen ostettu öljytynnyri pahentaa tilannetta. Velka johtaa tilanteeseen, että arabimaat ja Kiina ostavat Euroopan ja Yhdysvallat, jollei kierrettä saada nopeasti poikki. Merkkejä on: satamia ja lentokenttiä on myyty vieraille valtioille ja teullisuuden omistus siirtyy itään. Ihmisille on vaikea kertoa, että pitäisi alentaa palkkoja yms., mutta kun otetaan mukaan ilmastonmuutos ja tulevat sukupolvet tilanne paranee huomattavasti.

Kiina on osittain samassa liemessä – talouskehitys vaatii energiaa. Jos energian tarvetta ei saada suunnattua uusiutuviin lähteisiin, on pää vetävän kädessä. Huhutaan, että Green Peace olisi ollut mukana kirjoittamassa Kiinan uusia ympäristölakeja. Tämä kielii vakavasta huolesta. Riippuvuus olemassa olevista energialähteistä voi katkaista loistavan kehityspolun.

Suomessa vanha Venäjän pelko saa helposti vallan – entä jos kaasu ja öljyhanat pistetään kiinni ja sähkökaapelit poikki, niin … Omavarainen energian tuotanto on keskeinen elementti itsenäisyydessä. Niin kuin olisivat olleet radiolähetykset – nyt ne ovat italialaisilla – kohta arabeilla tai kiinalaisilla, kun italialaisten vaikeudet lisääntyvät. Vattenfal myi suomalaisen runkoverkon jollekin sijoittajaryhmälle jne. Televerkko ja viranomaistoiminnot myytin ruotsalaisille. Nyttemmin rakennettu uudestaan – kalliisti.

Ilmaston muutos on vapahtava enkeli – sen ohjaamana voidaan tehdä oikean suuntaisia päätöksiä – riippumatta siitä, mikä sen vaikutus on. Tärkeää olisi kuitenkin tehdä kustannustehokkaita ja turvallisia ratkaisuja - ei ratkaisuja pelkästään hurmiossa.

Ei kommentteja: